top of page

Q&A

Kaj je starogradska glasba?

Starogradska glasba je naziv za glasbeni slog, ki je bil priljubljen na območju današnje Srbije in Makedonije v začetku 20. stoletja. Predstavljal je povezavo tradicionalne ljudske glasbe s teh območij in vpliv tedanje zabavne glasbe, ki je začela prihajati z zahoda. Ustvarjen je bil v mestih, v katerih se je v 19. stoletju začela pojavljati avtohtona buržoazija, katere način življenja in nazor sta se povsem razlikovala od tedanjih podeželskih okolij.

 

Vir: http://sh.wikipedia.org/wiki/Starogradska_muzika

Kaj je Žuta osa?

"Žuta osa je visokokvalitetni brend šljivovice, koji se priprema i sazreva prema tradicionalnim receptima za destilaciju koji su se prenosili sa oca na sina stotinama godina, u porodicama jugoistočne Evrope koje su bile “majstori za destilovanje”. Od najstarijih vremena u selima Šumadije Žuta osa predstavlja simbol zrelosti plodova, žestine, čistote i otmenosti. U ovoj prošloj deceniji šumadijski seljak je Žutoj osi dao simbol prirodnosti. Iskustvo pokazuje da Žuta osa koristi sokove isključivo zrelih plodova posebnog kvaliteta, sa dosta sećera, niskog nivoa kiselosti, koji su neprskani i imaju savršenu čistotu koja potiče od uzgajanja na južnom zemljištu izloženom suncu ... preci su pokazivali zahvalnost žutoj osi pečenjem jedino ove žestoke vrste rakije i konstruisanjem posebne vrste buradi od hrastovog drveta gde je cenjena rakija čuvala i vremenom sticala svoju tipičnu aromu."

 

Vir: http://www.flores.rs

Kaj je razdeljak?

Po srbsko-slovenskem slovarju je razdeljak prečka. Sicer v glasbi zasledimo znamenito Balaševičevo frazo "U razdeljak te ljubim", ki pa v sebi spretno skriva pravi pomen, "u slučaju kada je muška osoba upućuje ženskoj. Naravno misli se isključivo na dekolte."

 

Vir: vukajlija - rečnik slenga

Kaj je korona?

Korona (italijansko fermata) je simbol notnega zapisa, ki označuje, da je treba noto podaljšati čez normalno trajanje njene nominalne vrednosti. Natančno, koliko časa se zadrži, je odvisno od presoje izvajalca ali dirigenta, vendar ponavadi pomeni dvakratno podaljšanje. Običajno je natisnjena na zgornji strani notnega črtovja, lahko pa je občasno tudi spodaj ob noti (če je ta obrnjena na glavo), ki jo je treba podaljšati. Ko je korona postavljena nad taktnico ali dvojno taktnico, se z njo označi konec razdelka, ali skladbe.

Vir: Wikipedija

Please reload

bottom of page